Cognitieve gedragstherapie helpt je je angsten te overwinnen
Kun je de drang niet weerstaan om elke keer toch nog even te kijken of de voordeur wel op slot zit of het gas uit is? Ben je zo bang voor kleine ruimtes dat je voor geen goud een lift meer in durft? Of ben je juist bang voor grote ruimtes waardoor je bijvoorbeeld de straat niet meer op gaat? Heb je andere angsten die je dagelijkse leven beïnvloeden, zoals vliegangst of hoogtevrees? Cognitieve gedragstherapie kan je helpen.
Wat is cognitieve gedragstherapie?
Met cognitieve gedragstherapie leer je samen met je therapeut op een andere manier tegen lastige situaties aan te kijken en hier anders mee om te gaan. Als je uit angst bepaalde situaties uit de weg gaat, zul je eerder méér dan mínder spanning in je lijf voelen. Het gaat over jouw manier van denken en jouw emoties daarbij. Misschien heb je de neiging om belangrijke gebeurtenissen in je leven vanuit een negatief standpunt te bekijken. Misschien maakt je dat angstig, somber of geïrriteerd. Tijdens cognitieve gedragstherapie onderzoek je samen met je therapeut of die manier van denken wel helemaal klopt. Je gaat bevoorbeeld kijken of jouw angst wel reëel is. Stap voor stap ga je aan het werk om deze angsten te overwinnen. Welk gedrag en welke gedachten houden jouw problemen in stand? Dit wordt tijdens de cognitieve gedragstherapie besproken en behandeld. De toekomst is bij deze therapie belangrijker dan het verleden.
Hoe werkt cognitieve gedragstherapie in de praktijk?
Eerst moet duidelijk worden welk gedrag voor jou een probleem is en welke situaties dit gedrag in de hand werken. Samen met je therapeut zoek je naar manieren om anders op deze situaties te reageren. En dit ga je dan ook oefenen. Stap voor stap zoek je deze situaties op. Cognitieve gedragstherapie is echte doe-therapie. Met huiswerkopdrachten.
Het gaat om je gedrag nu. Als situaties geleidelijk minder angst oproepen, zul je je over de hele linie beter voelen.
Om de therapie te laten slagen, is het belangrijk dat er een goede vertrouwensband ontstaat tussen jou en de therapeut van Mind Your Brain.
Is het effect van cognitieve gedragstherapie wetenschappelijk bewezen?
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van cognitieve gedragstherapie. De methode blijkt zeer effectief te zijn. Zeker op langere termijn werkt deze therapie beter dan medicijnen. Volgens de officiële richtlijnen voor psychotherapie geldt cognitieve gedragstherapie als eerste keus bij angststoornissen.
Is cognitieve gedragstherapie alleen effectief bij angststoornissen?
Cognitieve gedragstherapie is ook effectief bij depressie, werkstress en burn-out, eetstoornissen, relatie- en gezinsproblemen, trauma’s, persoonlijkheidsstoornissen en psychoses.
Werkt cognitieve gedragstherapie bij iedereen?
De werking van cognitieve gedragstherapie verschilt van persoon tot persoon en werkt dus niet bij iedereen even goed. Soms is een andere psychologische behandeling geschikter. Je bepaalt samen met je therapeut welke behandeling het beste voor je is.
Hoe lang duurt cognitieve gedragstherapie?
De ene klacht is de andere niet. De duur van de behandeling kan dan ook verschillen. Als je één keer per veertien dagen naar Mind Your Brain gaat, kan de behandeling bijvoorbeeld enkele maanden tot een jaar duren. Als het langer gaat duren, overlegt de therapeut dit met je.
Wil je meer weten over cognitieve gedragstherapie? Kijk op https://www.vgct.nl.