EMDR: behandeling om nare ervaringen te verwerken
Heb je iets naars meegemaakt wat je nog steeds achtervolgt? Een schokkende ervaring, bijvoorbeeld een verkeersongeval, geweldsmisdrijf, verkrachting? Ben je gepest in je jeugd en heb je daar nog steeds last van? Om de gevolgen van een traumatische ervaring te behandelen, kiezen veel psychotherapeuten en GZ-psychologen tegenwoordig als eerste voor EMDR. Waarom? Omdat het bewezen goed werkt.
Wat is EMDR?
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een traumatische ervaring.
Voor wie is EMDR een goede behandelmethode?
Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in je leven. Veel getroffenen verwerken dit op eigen kracht. Soms lukt dit niet, dan blijven herinneringen zich opdringen in de vorm van nachtmerries of angstbeelden. Je kunt flashbacks krijgen of een nare gebeurtenis keer op keer herbeleven. Of schrikreacties krijgen, vermijdingsreacties ontwikkelen. Ook het posttraumatisch stress-syndroom (PTTS) is een gevolg van eerder doorgemaakte traumatische gebeurtenissen. In al deze gevallen kan EMDR helpen om de intense emotionele beleving om te vormen naar hanteerbare neutrale herinneringen. Zodat je dat daar niet meer zo’n naar gevoel bij hebt.
Werkt EMDR?
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de EMDR-behandeling. De resultaten zijn uitstekend. Als het gaat om een eenmalig ingrijpende gebeurtenis, kunnen enkele EMDR-behandelingen al een duidelijk positief effect hebben.
Hoe gaat EMDR in zijn werk?
De EMDR-therapeut vraagt je terug te denken aan de traumatische gebeurtenis, met alle beelden, gedachten en gevoelens die dat oproept. Zo verzamelt de therapeut informatie over de manier waarop je de gebeurtenis nu nog beleeft. Dan start het ‘ombuigen’ van de verwerking. De therapeut vraagt je opnieuw de gebeurtenis voor de geest te halen, maar nu beweegt de therapeut twee opgestoken vingers van links naar rechts voor je gezicht langs. Dit ‘afleiden’ kan ook met piepjes. Het gevolg is dat de vroegere gebeurtenis anders in het geheugen wordt opgeslagen. De beleving aan dit nare moment wordt minder intens en vervelend.
Maar hoe werkt EMDR dan?
Als je terugdenkt aan een traumatische gebeurtenis, zijn de gedachten hieraan levendig en intens. Dit kost veel geheugencapaciteit. Het snel volgen van de vingers van de therapeut of het concentreren op de piepjes kost ook geheugencapaciteit. Bij het opnieuw opslaan van de gebeurtenis in het geheugen is er minder plaats voor al die nare elementen. Het geeft je de mogelijkheid een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven. Het verliest zijn emotionele lading, je kunt er neutraal aan terugdenken. Sterker nog, de therapeut zal proberen er samen met jou een positief gevoel aan te koppelen. Vaak worden de herinneringsbeelden waziger of vager. De gebeurtenis roept geen nare reacties meer op.
Heeft EMDR ook nadelen?
Na afloopt van een EMDR-behandeling kunnen de effecten nog even doorwerken. Dat is goed. Hierdoor kun je wel het gevoel hebben dat je even de regie kwijt bent. Bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Ter geruststelling: dit duurt meestal niet langer dan drie dagen. Daarna is als het ware een nieuw evenwicht ontstaan.
Belangrijk is wel dat EMDR gegeven wordt door een therapeut die geregistreerd staat bij de EMDR-vereniging. Dan weet je zeker dat de kwaliteit van de behandeling goed is. Jouw behandeling bij Mind Your Brain heeft deze kwaliteit.
Wil je meer weten over EMDR? Kijk op https://www.emdr.nl.
Op dit moment is er nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in de praktijk.
Wil je meer informatie ontvangen over EMDR?
Neem dan vrijblijvend contact op met Mind Your Brain.
Contact opnemen